dimarts, 25 de maig del 2010

EL GUIXARÓ ÉS UNA COLÒNIA PROTEGIDA


El Guixaró és una antiga colònia tèxtil que forma part del conjunt de colònies més nombrós del món. Aquestes colònies formen part del patrimoni nacional industrial i tenen un important valor arqueològic i històric.
És cert que el Guixaró no té una torre de l’amo ni una església tan espectaculars com d’altres colònies, però compta amb tots els elements característics d’una colònia: la fàbrica, els habitatges, les escoles, l’església, el teatre, jardins, horts i un camp de futbol. El conjunt és ben dissenyat i molt harmònic.Segons un estudi del Parc Fluvial era de les millors conservades, un llibre explica que és l’única que des de la carena ofereix una visió de conjunt. Els edificis envoltant una explanada verda, que des de fa més de 80 anys sempre ha sigut camp de futbol i on s’hi han aplegat, a més de concentracions futbolístiques, ballades de sardanes o la concentració internacional de vehicles militars antics. Aquest camp de futbol ara s’està malmetent en obrir-s’hi un vial de doble amplada pel mig i en diagonal fins a l’entrada de la fàbrica. A més, per acabar-ho d’espatllar, s’acabarà posant-hi un mur acabat amb reixa amb 3 portes d’accés que privatitzarà 2.200 m2 que des de sempre han estat d’ús públic cosa que només beneficia l’industrial. Això deixarà els veïns sense plaça pública i sense accés a l’antiga església considerada com a equipament al Pla director.

Les irregularitats que denuncien els veïns són:
1 – No es poden privatitzar uns vials i espais verds que sempre han estat d’ús públic
2 – Aquestes obres es paguen amb diners públics malgrat quedarà una part privatitzada.
3 – S’ha fet un conveni Sorsa-Ajuntament per cedir uns terrenys que mai va adquirir l’industrial per document de compra-venda.
4 – El Guixaró és una colònia protegida (BCIL) i s’havia de demanar informe per actuar-hi, cosa que no s’ha fet.
5 – El nou vial passa per uns terrenys privats dels Pisos Nous que no s’han expropiat.

L’Associació de Veïns ho ha demandat al Contenciós administratiu perquè les administracions (la local i l’autonòmica) no tenen temps ni games d’examinar els documents. Ens trobem davant d’un cas flagrant de negligència administrativa. L’administració ha de complir la Llei, és el seu deure, per conservar un bé cultural protegit que, si es fa bé, pot ser una font important de riquesa i de prestigi per la comarca.

Associació de Veïns i Amics del Guixaró

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada